مرضيه وحيد دستجردي خروج از رکود در دوران پسابرجام را نيازمند تدابير ويژه دولت به منظور صيانت از دستاوردهاي کشور در دوران تحريم دانست.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، مرضيه وحيد دستجردي وزير اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکي از جمله زنان فعال کشور است که طي ساليان طولاني در کنار تحصيل و کسب تخصص در رشته پزشکي با گرايش زنان به عنوان يک چهره شاخص در عرصه هاي مختلف سياسي و اجتماعي حضور داشته است.
اگرچه اشتغال وحيد دستجردي عمدتا در حوزه بهداشت و درمان و عرصه سياسي است، اما کمتر سياستمداري است که در شرايط بغرنج کنوني اقتصاد فارغ از رويکرد و دغدغه اقتصادي باشد. او معتقد است رکود عيمق در حال حاضر بزرگترين معضل کشور است که بايد براي آن به ويژه در فصل جديدي که در تاريخ کشور گشوده شده فکر اساسي کرد.
متن گفت و گوي خبرنگار ما با وحيد دستجردي را بخوانيد.
اقتصاد در پسا برجام وارد دوران جديد شده است. به نظرتان مهمترين اولويت اقتصادي که بايد در شرايط جديد کشور مورد توجه قرار گيرد چيست؟
وحيد دستجردي: بديهي است که در حال حاضر رکود به بزرگترين معضل اقتصاد تبديل شده است و تمام امکانات کشور بايد براي خروج از اين بحران که تداوم آن مي تواند حتي امنيت ملي را دچار مخاطره کند بسيج شود.
متاسفانه در حال حاضر اغلب بنگاه هاي توليدي کشور با 30 تا 40 درصد ظرفيت کار مي کنند و با مشکل دپو محصولات توليدي و عدم وجود تقاضا مواجه اند. اين در حالي است که در رفت و آمد هياتهاي خارجي نگاه ها بيش از آنکه معطوف به سرمايه گذاري مشترک و انتقال دانش فني و تکنولوژي باشد، به بازار بزرگ 75 ميليوني ايران است.
بر همين اساس نيز به نظر مي رسد نگاه دولت در شرايط پسابرجام براي خروج از رکود بايد نگاه ويژه اي باشد، بدين معنا که ظرفيت ها و توانمندي هاي کشور در عرصه اقتصاد مورد ارزيابي دقيق قرار گيرد و در عين حال خلاء ها و نيازمندي ها شناسايي شود تا ضمن حمايت از دستاوردهاي فعالان اقتصادي کشور به خصوص دستاوردهاي ارزشمند دوران تحريم، از توانمندي شرکت هاي خارجي براي تامين مالي، سرمايه گذاري مشترک، انتقال تکنولوژي و دانش فني به منظور نوسازي و روزآمد کردن صنايع، توسعه فعاليتها و ايجاد اشتغال در داخل کشور استفاده شود.
به بيان ديگر دولت بايد اولويتهاي کشور براي سرمايه گذاري خارجي را شناسايي کرده و اعلام کند، از طرف ديگر نيز صنايع و توليد داخل را با سياست گذاري و نظارت دقيق مورد حمايت جدي قرار دهد.
اولين گام دولت در اين رابطه يعني خروج از رکود چه مي تواند باشد؟
وحيد دستجردي: متاسفانه اغلب بنگاههاي اقتصادي و توليدي هم اکنون با مشکل سرمايه در گردش و کمبود نقدينگي مواجهند که يکي از گشايش هاي پسابرجام مي تواند استفاده از تامين مالي خارجي براي رفع تنگناي مالي بنگاه ها باشد، در اين رابطه بازپرداخت بدهي 380 هزار ميليارد توماني دولت به بانکها و افزايش سرمايه بانکها براي تقويت قدرت تسهيلات دهي بايد مورد توجه جدي قرار گيرد.
علاوه بر اين مسکن يکي از مهمترين بخش هاي اقتصادي است که طي سال هاي اخير در رکود عميقي بسر مي برد و خروج اين بخش از رکود مي تواند قريب به 120 صنعت را فعال کند. بخش مسکن متاسفانه در حال حاضر با مشکل فقدان تقاضا روبروست و اين مشکل ناشي از کاهش قدرت خريد مردم است. بنابر اين لازم است طي سال هاي اتي نسبت به ترميم دستمزدها و بازگرداندن قدرت پس انداز و خريد مردم اقدام کرد.
مسکن مهر نيز از طرح هايي است که در سال هاي اخير مورد بي مهري قرار گرفته است در حالي که اجراي پروژه هاي نيمه تمام آن مي توانست علاوه بر تحرک صنايع مرتبط با بخش مسکن ، ضمن بازگشت سرمايه از محل بازپرداخت اقساط متقاضيان، طرح هاي ديگر دولت مانند مسکن اجتماعي را فعال کند.
علاوه بر اين عنايت دولت به عنوان کارفرماي بزرگ اقتصاد به اجراي پروژهاي عمراني نقش موثري در خروج از رکود خواهد داشت.
دولت براي تحريک تقاضا اقدام به اجراي بستهاي موسوم به خروج از رکود کرد، اين اقدامات چقدر در کاهش مشکلات موثرند؟
وحيد دستجردي: اين اقدامات اگرچه لازم هستند، اما کافي نيستند، دولت بايد براي مشکلات ساختاري اقتصاد به برنامه هاي ميان مدت و بلند مدت نيز فکر کند.
در هر صورت دولت در همگرايي با مجلس آينده بايد تمام هم خود را براي رفع مشکلات اقتصادي به کار گيرد.